Reklama
 
Blog | Hana Kašpaříková

Proč platit za skenování emailů a elektronických zpráv?

Většině těch, co se narodili ve znamení střelce, je od prvního náznaku slov blízká otázka proč? "Mami, proč je obloha modrá? Proč ta žába skáče? Proč ...?" Nevím, jak vaši rodiče, ale moji z toho poměrně šíleli. :)

Od mala jsem byla celkem všímavá, a tak si stále kladu podobné otázky, když jedu do práce, za přáteli na vínko, na výlet, nebo cestou na zastupitelstvo. Jen mnoho z otázek míří: Kdo má na starosti ten rozbitej chodník u Tesca? Kolik stálo vybudování nového dopravního hřiště? Dostávají Tuřany nějaké finance na rozvoj za to, že se v jejich katastru nachází letiště?

A pak jsem před lety zjistila, že existuje úžasný zákon jmenující se "zákon o svobodném přístupu k informacím", který mi umožní nalézt na spoustu mých otázek odpověď.

Začala jsem se tedy ptát a mnohdy jsem se nestačila divit. Často jsem se hodně nasmála. Proto bych se ráda o tyto zážitky podělila i s vámi.

Bude to pomalu rok, kdy jsme ve sdružení Čisté Tuřany kápli na záměr výstavby logistického centra Amazon. V průběhu toho roku jsme podali několik žádostí o informace. Dnes bych se ale zaměřila pouze na jednu z nich.

Zajímal mě průběh jednání o výstavbě Amazonu. Proto jsme podali poměrně rozsáhlou žádost o informace na brněnský magistrát. Požadovali jsme poskytnutí kopíí veškeré korespondence (písemné, elektornické, emaily apod.), která byla doručena městu Brnu, či odeslána – jak zástupcům volených orgánů města, tak zástupcům veřejné správy, a to od následujících subjektů: Policie ČR, Česká inspekce životního prostředí, CTPark Invest, Amazon. Důležité bylo sdělení, že informace požadujeme zaslat na emailovou adresu.

Je nutné dodat, že v případě rozsáhlosti požadovaných informací, může povinný subjekt požadovat úhradu nákladů na vyřízení. Ceník však dle zákona musí viset na webu města. V případě skenování listin to bývá 1 Kč/1 skenovanou stránku.

Reklama

A tak mi magistrátní úředníci poslali vyúčtování za skenování, a to ve výši 161,- Kč.

Na tom by nebylo nic divného. Jen mi nešlo do hlavy, že chtějí zaplatit i za elektronické zprávy. Nicméně jsme informace potřebovali, proto jsme za ně zaplatili a nechali si veškeré dokumenty poslat.  


Zmíněných 161 stran nám bylo po zaplacení posláno na email a v ten moment jsem se začala zlobit a smát zároveň. Zlobit za to, že požadovali zaplatit i za stránky, které naskenovali blbě tak, že chybí poslední řádky,

a smát za to, že opravdu požadovali zaplatit za skenování emailů, fotek přikládaných v nich, ale také powerpointových prezentací, či požadovali zaplatit za totožné dokumenty (smlouvy) opakující se v několika emailech. To už bylo i na mě moc. 😀

někteří musí, pokud se chtějí dostat k informacím, poslat oficiální žádost a zaplatit za to 1 Kč, některým stačí jen zaslání emailu

oskenované fotky z mejlů s velkou vypovídající hodnotou

kvalitní a hlavně čitelný sken map (v komentářích můžete hádat, co to je 🙂 )

sken powerpointové prezentace (15×1,-Kč)

ano, i za emailovou adresu Martina Andera jsem museli zaplatit jednu korunu 😀

A tak nám tato odfláknutá práce nedala spát, a s ohledem na to, že mám jakožto jednatelka Čistých Tuřan zodpovědnost za ekonomickou stránku a správné hospodaření, poslali jsme magistrátu stížnost na výši nákladů. Nadřízeným orgánem je Odbor kontrolní a právní Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Jen vsuvka pro ty, co znají kauzu letiště a sledují mé povzdechy na facebooku nad neposkytováním smlouvy o pronájmu letiště. Ano, ten stejný orgán, který mi nechce poskytnout smlouvy k letišti, je v tomto případě odvolacím orgánem. 🙂

Z kontrolního orgánu přišlo rozhodnutí, ve kterém přikazují magistrátním úředníkům, aby ve lhůtě do 15 dnů zjednali nápravu při vyřizování naší žádosti. Myslela jsem si, že nápravou myslí vrácení peněz. Ale ne tak docela.

Oni totiž magistrátní úředníci neumí ani správně vyargumentovat nadřízenému orgánu, proč konali tak, jak konali. Ten pak nemůže ve věci nijak jinak rozhodnout, než napsat, že postup magistrátu je nepřezkoumatelný. Nemá smysl stanovisko Odboru právního a kontrolního přepisovat. Pobavte se sami.

 

Holt Brno, to není jen město. To je životní styl!

Je čas na finální otázku. Jak tohle dopadne? Vrátí nám peníze? Dočtete se třeba příště. 😉